Heading Logo


Flood plain revision prompts change to nursing facility proposal

by ellin walsh | REPORTER Published: August 14, 2016 12:00 AM
  • 1 of 1 Photos | View More Photos

Tallmadge -- Would a two-story skilled nursing facility be appropriate in a residential neighborhood on the city's northwest side? Tallmadge City Council will have to decide.

The city's Planning & Zoning Commission conducted a public hearing Aug. 4 on a request by applicant LTC Tallmadge LLC for a conditional zoning certificate which would permit it to develop Heritage of Tallmadge at 619 Northwest Ave.

In April, the commission gave its backing to a proposed one-story skilled nursing facility on the site, which is owned by Yusef Khan Grotto 169. The proposal was then forwarded to City Council which voted unanimously to allow it.

However, in the interval of time between the Planning & Zoning Commission giving its approval and Council doing so, the Federal Emergency Management Agency amended its 100-year flood plain. The result is that a large portion of the 11-acre site on which the nursing home would rise is in the newly delineated flood plain. That means the previously proposed one-story facility will no longer fit on the site outside of the flood plain, according to T. David Mitchell, a partner with Brenner Kaprosy Mitchell LLP and a member of LTC.

For that reason, Mitchell said, the plan for the facility has been revised from a 64,000-square-foot one-story structure to a two-story building, 69,214-square-feet in total.

[Article continues below]

Planning & Zoning Commission member Patrick Larson said he believed the one-story structure would have been "a little less intrusive"; he suggested a two-story facility "could be overpowering" for the neighborhood.

"/ I'm not sure this is the right place for this," Commission Chairman Gerald Taylor commented.

Commission member Julie Oliver said she prefers the two-story design over the one-story version. "Coming from a developer background," Oliver said, "it's what I would have preferred from the very beginning."

Another Commission member Stephan Ryder said he likes the design of the two-story building.

"I think it's an improvement to what you had before," Ryder said. He said the height provides "more of a palatial feel."

Mitchell said the proposed facility would not change the character of the neighborhood, given its history of conditional uses.

The grotto acquired the property, which is zoned R-3 residential, in 1988 and has used the land under a conditional zoning certificate as a non-commercial recreation center with a park or pool.

Three commission members -- Stephan Ryder, Julie Oliver and Dianne Sumeco --- recommended forwarding the plan to City Council. Council will consider the matter after it returns from its traditional recess.

Email: ewalsh@recordpub.com

Phone: 330-541-9419 SFlbTwitter: @ EllinWalsh_RPC


Rate this article

Do you want to leave a comment?   Please Log In or Register to comment.